top of page

BOZAR: EEN INTRODUCTIE

1910, Brussel. Victor Horta, een schat aan geniale architecturale ideeën. Horta ontwierp met zijn project voor BOZAR een meesterplan met zowel een functioneel als decoratief aspect. Hij creëerde een volledige stad binnenin één gebouw. Horta’s constructie vormde het scharnierpunt tussen de Brussel beneden- en bovenstad. De verbinding, ook wel ‘jonction’ genoemd, rijkte van het Warandepark tot aan de Grote Markt. Mensen van beide niveaus ontmoetten elkaar in de kunststad, in de BOZAR. Wandel zijn impressionante gebouw binnen en wordt overrompeld door alle mogelijke vormen van kunst.  

 

Kom meer te weten over Horta...

 

BOZAR: Een introductie
Niveau +1

ONTDEK BOZAR: NIV +1

ONTDEK BOZAR: NIV 0

Ontdek BOZAR: niv 0
Ontdek BOZAR: Niv -1

ONTDEK BOZAR: NIV -1

Over

OVER

BOZAR Inside wat?

 

Wij kunnen zeggen dat Brussel een Paleis voor Schone Kunsten zal hebben zoals geen enkele Europese stad er één bezit.” – Le Soir, net voor de officiële opening van BOZAR in 1928. En inderdaad, BOZAR is werkelijk impressionant. In het gebouw werden al dikwijls verschillende soorten evenementen georganiseerd, en niet toevallig was BOZAR al meerdere malen het onderwerp van diverse journalistieke projecten.

 

Toch is BOZAR Inside Out anders.

BOZAR Inside Out is een project van negen studenten Journalistiek van de Arteveldehogeschool in Gent. Met dit project willen we het hoog aangeschreven Paleis voor Schone Kunsten BOZAR anders belichten. Niet de tentoonstellingen, maar wel de zalen staan in de kijker. Niet de kunstenaars, maar wel de medewerkers achter de schermen worden in de verf gezet. We willen aantonen dat er naast datgene wat het publiek te zijn krijgt, er nog zoveel meer te beleven valt in BOZAR. Wat zijn de favoriete plekjes van de medewerkers? Wie is Horta nu alweer? En hoe verloopt de opbouw en afbraak van een evenement?

 

Na veel heen-en-weer gependel, dure treinkaartjes en bergen schrijf- en monteerwerk is dit ons resultaat: een crossmediaal geheel waaraan zowel video-, radio- als tekststudenten hebben meegewerkt. Volg de uitgestippelde weg op de kaart, of ga zelf op stap en kies welke plaatsen en personen jou het meeste aanspreken. Hou het kort maar krachtig en lees de inleiding, of graaf dieper en kom nog zoveel meer te weten. Wat je ook doet, we wensen je alvast veel lees-, luister- en kijkplezier!

 

Oh, wil je weten hoe dit allemaal tot stand is gekomen? Vergeet dan ook geen kijkje te nemen op ons Instagramaccount.

 

Het BIO-team

bottom of page